Change Language

E-therapy за сп. "Прическа и стил": Силата на красотата в изкуството и влиянието и върху психиката

Силата на красотата в изкуството и влиянието и върху психиката

 

 

Красотата е абстрактна категория, която носи наслада и удоволствие. Това, което е хармонично и оценявано като красиво в съчетанието на всичките му елементи е много различно за всеки. Красив може да е човек, обект, предмет, място, идея, взаимоотношения, речта...         Естестичните усещания се възпитават, но създаването на красота често е и биологично закодирано в индивида.

            С развитието на човешката култура, се развиват и естестическите тъсения, и формите на изкуство. Ако в предходните епохи е имало една ясна рамка за видовете изкуство и за това кое е красиво, то днес изкуството е изключително синкретично. Красотата като съвременна категория отразява огромните различия във функционирането на човешкото същество. Днес нямаме толкова тесни рамки за това, кое е красиво. Преди векове Микеланджело или Вон Гог са били революционни. За първият очите на съвременниците му са били невярващи за изяществото на формите, а вторият не са го разбирали. Днес търсещият ум е много по-отворен за различните форми на красотата.

            Красивото ни дава усещане за спокойствие и радост, създава потребност да творим и да притежаваме. На второто се основава огромна част от индустрията, защото човешкото същество е склонно да желае красотата. Свързваме красотата с доброто-така е заложено и в приказките.  Но как ни влияе красотата в изкуството?

            Музиката. Тя е аудиален стимул - първото активно сетиво, което се включва след раждането ни. Не случайно музиката отразява най-детайлно и в дълбочина емоционалните ни състояния. Музиката може да активира емоционални, моторни и креативни дялове на мозъка. Сърдечно-съдовата система пък улавя звука и го интерпретира като може да се свърже с ритъма, което оказва влияние на физическите ни показатели. Разбира се, тази музика, която оценяваме като енергична, жизнерадостна и естетически я приемаме, може да ни даде енергия и да подобри физическото ни справяне. Друга комбинация от звукове да ни релаксира или да ни помогне да изразим себе си по-добре. Всъщност хората се идентифицират с определени звуци и изразяват себе си чрез тях.

            Терапията с музика е позната от векове. Музиката може да насочи мрежата от неврони към организирано движение. Ето защо музиката е добро решение за хора, които имат затруднения с моториката или с речта. Чрез музиката може да се постигне много по-добра координация на тялото, да се преодолеят не малко емоционални и поведенчески задръжки, да се формира по-добра пространствена ориентация. Затова съчетанието на музиката и движението на тялото е прекрасна терапия за деца, които трудно постигат себеизразяване.

Музиката помага и за развитие на фината моторика. Свиренето на музикален инструмент може да подпомогне развитието именно в тази посока. Музиката синхронизира невронните процеси в мозъка, тъй като именно музиката активира най-много мозъчни центрове едновременно. Затова всяка религия залага именно на музиката като основен фон на ритуалите.

Що се отнася до децата, то чрез музиката, те могат да учат всичко - битова, социална, емоционална компетентност. Ние изразяваме себе си чрез музиката. Затова гневният тийнейджър може да слуша рап или тежка музика, меланхоличният да се отнася в балади, а влюбеният човек да търси композиции, които да напомнят и да възпроизвеждат всички афективни спомени.

 

            Визуалните форми на изкуство са свързани силно с емоционалните процеси и със себеизразяването. Не случайно децата имат спонтанна потребност да изобразят събитията, които преживяват. Първобитният човек е обрисувал бита си, битките си, а във всяко едно съвремие хората са запечатвали характерното за епохата във визуалните изкуства. Именно те сякаш задържат момента. Улавят красотата за очите и за цялото ни същество. Дават послания, които изграждат невидими нишки. Всеки един цвят и форма оказват въздействие. Меките, топли цветове - създават спокойствие, заедно с овалните форми и обеми. Студените цветове и ъгловатите форми дават драматизъм и напрежение. Визуалните изкуства са много повече от общуване.

Наскоро едно дете каза „Когато съм тъжен и тревожен искам да рисувам!” И не случайно, ръката е неврофизиологичното продължение на мозъка. Ако чрез нея можем да изразим емоцията, преживяванията и друг да ги улови, то имаме многопластов ефект. Не случайно арт терапията и детската диагностика минават именно през рисунката, през образите и формите. Там се постига най-пълно сливане със смисъла и съдържанието. Още в началото на XX в., за да стимулира спонтанното самоизразяване при децата, Марион Ричърдсън е използвала „техниката на затворените очи”. Тя е предполагала, че когато децата са със затворени очи по-лесно се свързват с вътрешният си свят.

Използването на художествени средства предоставя възможност за изразяване, осъзнаване и общуване и би могла да бъде особено полезна за хора, които се затрудняват да изразяват своите мисли и чувства с думи. Човек рисува не само това, което вижда и знае, а най-вече това, което чувства. В рисунката, колажа или склуптурата хората проектират себе си, своите преживявания, представи, стремежи. А с помоща на терапевта могат да се разтълкува произведението си и да намерят сами нова гледна точка на една ситуация, дори решение на даден проблем.

Рисуването и моделирането помагат на много хора да решат вътрешните си конфликти, да освободят дълбоко потиснати емоции, да подобрят ежедневната грижа за себе си и да се развият. Реакцията на всеки отразява индивидуалното му развитие, способностите, уникалната му личност, интереси и конфликти. Арт-терапевтичната практика се използва за решаване на емоционалните конфликти, грижи за себе си, изграждането на социални умения, управление на поведението, решаване на проблеми, намаляване на тревожността, подпомагане на ориентацията в реалността и повишаване на самочувствието.

Нашият екип успешно използва арт-терапевтични техники повече от 10 години в работата си с бременни  и над 20 години в кабинета по игрова терапия за деца. Арт-техниката, която използваме в нашето Училище за бременни ни дава отговори на въпросите, които си задават бъдещите родители, страховете, свързани с раждането и с грижите за детето. През художествената дейност тревожността намалява и адаптацията е по-плавна и успешна. Виждаме как двамата партньори възприемат бременността, какви очакванията имат към детето, както и как всеки от двамата бъдещи родители вижда своя принос в отглеждането и възпитаването на детето.

Изразяването чрез изобразителни дейности доказано има лечебен потенциал, а освен това дават възможност на личността да усвои нови форми на опит, да преживее отново вътрешни конфликти, да ги осмисли, да погледне от друг ъгъл и да ги разреши постепенно. Като се замислим можем да превърнем в нещо красиво всичко около нас. Потребители са ни споделяли, че дори лека промяна в дома или на работното място с нещо, което те са изработили с ръцете си, ги кара да се чувстват добре дори само когато погледът им мине през него. Каквото гали стивата ни, гали и душата. Често нашите препоръки в кабинета и към потребителите на сайта www.e-therapy.bg са свързани именно с това да използват достъпността на изкуството, да не спират да търсят и да се обграждат с красота, защото това е съвсем естествен начин да се заредим, да подобрим настроението си, да си починем след натоварен работен ден и куп ангажименти. Имаме пет сетива, които можем да използваме пълноценно, за да се учим, да се отпуснем, да надградим себе си. Очите ни попиват всичко в света около нас, те дават първичната информация. Това, което можем да докоснем и да създадем с ръцете си пък има субективна висока стойност и ценност. Всеки има или е имал закачена на хладилника първата рисунка на детето си, която родителското око оценява изключително високо. Нима този мил спомен не радва и не стопля душата? През слуха си можем да се насладим на прекрасна музика и различни звуци, които могат да ни пренесат в друг свят. Обонянието и вкусът участват активно през ароматите и удоволствието, което можем си доставим през тях.

Реално от нас зависи да търсим и да видим красивото, да го сътворим. Естествено не става дума само за вещи и материални придобивки, а и за това да се стремим към създаването на красиви спомени, които никой по никакъв начин не може да ни отнеме. Винаги, когато имаме нужда да се върнем към тях и това да се превърне успешна стратегия за справяне в различни ситуации, предизвикващи напрежение и тревога. Нека това да се превърне в личната ни терапия чрез красота.