Change Language

Анатомия на летния флирт

Летният флирт – байпасът на изнемогващата, остаряваща, анорексична, вечно търсещата или липсваща любов.
Една умна жена е казала: Флиртът е като подвижна библиотека, в която една и съща книга рядко се взема два пъти. Вероятно не случайно Дороти Паркър сравнява флиртът с книга - универсалния символ на познанието. Няма как да сведем флирта само до похотливи физиологични нужди. Флиртът може, и обикновено е, много повече от това. Чрез флирта човек се оглежда в очите на другия, търси своята значимост, специалност и сглобява, макар само за часове понякога, своя адрогинен пъзел. Флиртувайки човек е спосособен да даде най-доброто от себе си, да претвори и прекрои себе си по онзи начин, по който се вижда в собствените си мечти и идеализации. Ако това обаче се окаже единственият начин на човек да реализра своя стремеж към съвършенство, то тогава флиртът не се отличава съществено от наркотика. С тази разлика, че „спринцовката“, която захвърляш след употребата е от плът и кръв. Флиртът може да има и функцията на римайндър - напомня ни, че животът е нещо повече от работа, задължения и оцеляване. Вътрешната ни биологична аларма понякога се включва внезапно, без да можем да я изключим с едно движение както правим с алармата на телефона или будилника. В тези моменти флиртът, дошъл сякаш от нищото, сигнализира, че имаме нужда от внимание за себе си, любов и положителни емоции. Също така флиртът има способността да регенерира остарели или заболели връзки. Достатъчно е да заподозреш, че партньорът ти се закача или има някой друг в живота си и по вените ти тръгва прилив на нова кръв изпълнена с енергия и отдавна забравена стаст. Флиртът може да е стратегия за оцеляване, тогава когато търсим чуждото одобрение и внимание заради собствената си несигурност или невъзможност да се грижим сами за себе си и своя живот. И най-сетне, флиртът може да заприлича на дебел приключенски роман с името „ В търсене на голямата любов“.
Но тъй като все пак темата е за летните флиртове, ето една безценна препоръка от големия Марчело Мастрояни: „познавачът флиртува на плажа с момичето с най-светлата кожа — тя има още отпуск пред себе си.“
Различни хора, различни нагласи
Много малък процент от хората тръгват към летния флирт с нагласата, че това ще е нещо дълготрайно и ще открият човека, с когото ще продължат живота си. Лятото е времето, в което разпускаме, в което планираме отпуските си и в което човек е склонен да се впуска в нови приключения на любовния фронт. Възможността да срещнеш нови и интересни хора, с които да се забавляваш е по-голяма през лятото, отколкото през останалото време, когато ежедневието и рутината те вкарват в своите рамки. Това е и времето, в което мъже и жени в различни възрасти тръгват „на лов” и водещото при тях е не романтичната представа за вечната любов, която ще открият, а новото, интересното, забавното и дори рисковото, което ще вдигне адреналина им.
Какво по-добро от това да прекараш почивката си в добра компания, пък била тя и осъзнато временна. Можеш да бъдеш такъв, какъвто ти се иска да бъдеш, да пробваш различни стратегии и да се впуснеш в авантюрата с всички сили и без очаквания. Разбира се, случва се отношенията да се задълбочат, но обикновено разстоянието и виртуалната комуникация, която се поддържа след това бързо изчерпват тръпката. Освен това е много различно когато си на плажа, отвсякъде пръска сексапил и възможностите са буквално на една ръка разстояние от това да задържиш интереса пред компютъра, когато водеща е фантазията, която не всеки има в изобилие.
Определено тръгването на почивка без предварителни очаквания е добра предпоставка да си изкараш добре времето там. Това е и тип застраховка срещу разочарованията. Хората, преживели разочарование включват този защитен механизъм и не си позволяват да покажат емоция, да се привържат и дори си забраняват да се влюбят. Само че, точно тези забрани по ирония на съдбата се оказват препъни камък и изискват след това впрягането на целия наличен ресурс, за да излезеш от едно подобно емоционално потапяне.
Има го и състезателния елемент, но той е в една определена възрастова група и там е важно позиционирането в средата и то чрез трупането на бройки, а и летните флиртове са и мощен инструмент за вдигане на самооценката.
Анатомия на летния флирт
Той е вечено съществуващ, безсмъртен. Храни се от отблясъците на слънчевите лъчи по плажното олио и прожектираните мечтани сюжети. Живее в соления привкус и хилядите неподозирани възможности на вечерния коктейл.
Всъщност, летният флирт е толква разпространен, поради няколко твърде прости причини. Теритриално омесване: плажната ивица събира хора от различни прослойки, интереси, професии, коитo иначе може би никога нямаше да срещнем в битието си. Дори в чисто биологичен аспект имаме много голямо видово разнообразие-куп генетични кодове.
Хормонално избухване: Буквално сякаш фотосинетзираме и започваме да творим мощна биохимия, която ни прави по-смели, по-желаещи, по-свързващи се. Повече серотонин, повече естроген и тестостерон. Те са достатъчно условие за смело свързване.Свободната ни кожа става по-сетивна, всички анализатори са в готовнст.
Съвременни магии: Местата около водата сякаш изчистват предрасъдъците, правят ни по-вярващи в съдбата, в сродната душа... Забравяме изискванията си у дома. Не, всъщност се потапяме в морето на самосбъдващите се пророчества. В което всички вярват, че точно лятото е сезона за всякакви връзки, че възможнстите изведнъж се нарояват катo кошер. А тази нагласа прави личността отворена врата. Ако през повечето време бяхме с такава нагласа в обичайното си ежедневие, много по-малко хора щяха да страдат от самота. Летния флирт е комбинация от различни видове свобода- в поведението, в комуникацията, в мислите, останали свободни от планове за бъдещето.
Капани и антидот
Летният флирт ще ме направи семеен човек. На всяка цена трябва да срещна моята сродна душа. Този капан щрака постоянно и съвсем неволно във всеки ден, в който оставаме в офиса до късно. Морето ще е свободното време и мястото. Капана работи в инерцията, която ни обзема и спираме да излизаме, да полагаме усилия, заради умората, заради омръзването. Лятото ще дойде момента, ще се променя... Такава гледна точка имат много от потребителите ни в сайта, които се възраждат сякаш само за летните месеци. Всъщност, ако не си готов целогодишно да полагаш усилия за случването на връзката и летния флирт няма да е спасителната лодка.
Оклоло май месец фитнесите се наводняват. Пръскат се от усилия за колкото се може по-привлекателна визия. След това идват плажните аксесоари, плажните представи, една вълшебна манджа, чиято трайност не зависи от подредбата и в чинията, а от съставките. Да, по дрехите... Пардон! По формите посрещат-по ума, в случая по съдържанието могат и да не те изпратят, а да ти партнират.
Това са най-силните моменти, които няма да се повторят никога повече в живота ми, сподели един потребител на e-therapy.bg. На следващата година възклицанието беше същото Тогава той се запита: Защо остават само моменти и защо не може да излезе с тях на разходка по нападалите есенни листа. Някак си формулата за продължение му се губеше.
И не че летния флирт е смъртоносна отрова, но има правила за консумация, ако искаме да действа като лекарство или по-добре като продължителен балсам за душата.
Припомнете си какви изисквания имате по-принцип. Не онази тясна рамка на многото „нета”, а просто онова, което до сега не сте могли да смелите в предходните си връзки.
Направете разбор на интересите, на хобитата, на стереотипите... Да, 5 или 10 дни са малко за попълване на списъка, но може да съберете началните индикации. Какво би станало, ако Вие обичате да ставате рано, а той/ тя е фрилансер, който иска да определя сам заетоста и сутрешната аларма. Но всъщност, какъв точно живот искате и колко сте готови да се промените... Може ли да опитате?
Какво става, когато погледнете в бъдещето плюс този човек? Колко ясно виждате възможността за обща тоалетна, диван, четка, сметка...Или романтиката си отива, когато погледнете към септември. Всъщност той е този, който решава. А Вие изживейте всичко, експериментирайте, защото точно експеримента може да доведе до щастлива смяна на сезоните. Някой умен човек беше казал: „Най-сигурното в любовта е, че тя е най-несигурното нещо!”