Change Language

Емоционалните капани на пролетта

Пролетта е един голям клиширан символ за начало. Начало на плановете, начало на живота, начало на любовта, начало на неотлагането... Пролетта е и една голяма химична лаборатория, а ние самите сме като дърветата, които попиват жизнените сокове на пробуждането. Това, което става с тялото ни в този сезон се отразява на мисленето, на нагласите, на емоциите и действията ни.
Да започнем с най-простото, сваляме слой по слой от дрехите си. През зимата те са притъпявали сетивността ни, правили са ни по-тромави, бронирани. Сега без тях е по-леко, по-свободно. Тактилните усещания стават по-обострени-търсят живота.
Денят се е увеличил и светлината изисква от нас по-голям активност. Събужда ни от зимния сън, но с това ни поставя и на изпитание. Тялото ни не може да реагира веднага на порциите луксове, които зрението поема. Оттам и промените, които усещаме във физически план. При някои хора тялото реагира с умора, при други с нарушения в съня, раздразнителност.
Около нас има много повече цветове, много повече движение, а това води до повишаване възбудимостта на нервната система. Затова и много от потребителите в сайта споделят наличието на нервно напрежение или тревожност.
Като комбинираме обострената сетивност, повишената стимулация на сетивата и реактивността на нервната система със символиката на този сезон, то продуктите са следните:
Огромно до еуфорично желание за връзка.
Действително символите в природата за пролетната любов са навсякъде: щъркели, които правят гнезда, разпукващи се пъпки, цветя, които ухаят и събуждат сетивата ни. Всичко сякаш става по-интензивно и наситено. Дори и в народните традиции е заложено очакването за свързване и репродукция-мартеници с Пижо и Пенда, Лазаруване. Да не забравяме тук и ролята на хипоталамуса, той е отговорникът за нашия апетит към живота и нагоните ни. Човек става мишена, улучвана от цветове, миризми, светлина, а това събужда желанието. Не веднъж в www.e-therapy.bg сме прочитали сюжети за бурни романтични любови, възникнали именно на пролетна основа. Те имат своята характерна нишка, по която вървят. Сякаш някой е пуснал филмовата ролка на забързан каданс. Бързо запознанство, очилата на идеализма, скоростни действия, фантазни планове и спойка, която е от типа “две зърна в шушулка”. Нищо и никой не ни трябва, светът е за двама. След 2 до 3 месеца тези любови, ако не са преминали на нивото на плавното действие и опознаване, започват да търсят свободата.
Има и друга страна на любовната еуфория -тежкото отчаяние, което самотните хора изпитват поставяйки себе си в сравнение с всичко разцъфващо и крещящо за живот. За тях емоционалната самота започва физически да боли, защото другите могат да усещат, могат да се радват, могат да имат всичко, което другите показват в заедността си. Клиенти са споделяли, че сякаш точно през пролетта постоянно около тях се въртят влюбени двойки, семейства, бременни жени. Всичко, което да им избожда очите и да стиска гърлата им с контраста между желанията и възможностите.
И да, пролетта може да е достатъчна за да случи една връзка. Може да е ритника, който да ни покаже посоката, в която ни е било страх да тръгнем или да извади желанията, които сме подтискали. Но един катализатор не е способен да задържи магията, която искаме да сбъдваме.Ултиматуми към собственото битие.
Пробуждането не е просто символика. За много хора пролетта е сезонът, в който трябва да направят всичко, което са отлагали през зимата. Да отслабнат, защото през зимата няма как да спортуват и да се движат. Да подредят всички задачи, които до преди това не са успявали, защото е студено и неприятно. Да направят нужните поправки, придобивки. Да си оправят проблемите. Най-сетне да си направят дори профилактични прегледи. Да посетят дълго чакано място. В сайта сме забелязали една тенденция, която върви ръка за ръка с новия сезон. Раждането на утопиите. Изглеждат така: “Тази пролет трябва да създам семейство!” “Точно сега трябва да намеря мечтаната работа!” “Точно сега искам дете!” Сякаш изведнъж всичко трябва да започне да се движи на бързи обороти. Но тези обороти започват да приличат на хаотичния рояк от новоизлюпили се пролетни мухички. Набират скорост, лутат се и използват ресурсите, на и без това пощурелият от адаптация организъм. Така добрите желания прерастват в саморазочарования и неразбран копнеж по промяната. Сезонът не е енергийното хапче. Промените текат постоянно и когато чакаме повече слънце, и когато сме с тежките палта. Обикновено хората, които имат строен алгоритъм на задачите и са се научили как да съчетават работа с почивка, така че и тялото и психиката да са в оптимален режим, нямат лутанията и неприятните усещания, наречени “Пролетна умора” или “Пролетна еуфория”. Защото е много по-лесно да преместваш малки купчинки, отколкото цяла планина наведнъж.
Като цяло обаче, никой не е презастрахован. Не бива да забравяме, че пролетта е един от сезоните с най-резки климатични промени. Огромните температурни разлики вкарват човешкото тяло в една брутална разходка между полюса и Екватора. Като на този фон ние реагираме с мобилизация-отпускане в многократни версии. Именно това накрая изтощава и тялото, и психиката и не случайно много от клиентите на сайта, споделят, че са вяли, без желание за действие, че не вярват в способностите и справянето си.
Пролетта е и сезонът, в който се обострят афективните разтройства. Тя действа като една огромна лупа, под която невротизмът става агресия с различни посоки, подтиснатостта- депресия. И много от близките на хората с подобни оплаквания неглижират състоянието им. Всяко едно оплакване, свързано с емоционалното Ви състояние, което продължава повече от 2 седмици, изисква консултация със специалист.