Change Language

КАК ПРАЗНУВАТЕ–С ТЕЛАТА ИЛИ С ДУШАТА Christmas events - with bodies or soul

КАК ПРАЗНУВАТЕ–С ТЕЛАТА ИЛИ С ДУШАТА

Веднъж потребителка на сайта сподели, че няма време да унива и да се депресира, защото цяла година се радва като малко дете, вълнува се, и подготвя внимателно и продължително два големи празника - Коледа и Великден.
- Дори собственият ми ден на раждане не може да ме развълнува така, както усещам тези свещени дни. От момента, в който прибера рожденствената украса - продължава тя - започвам да мисля, планирам и очаквам Възкресението. Каквото и да се случва в живота ми - заключва жената - символиката на тези празници влива ежедневно в душата ми сила, надежда и вяра в тайнството на живота. Винаги използвам тези две отправни точки, за да се сбогувам с част от миналото и поема към някакво ново начало. Нещо като сезонно почистване на душата.
Преди време друг потребител на www.etherapy.bg отговори на въпроса: “Как са преминали за него коледните празници?” с цитат, но не от Евангелието на Лука и Матей, а от Уикипедия:
- Знаете ли - попита той - какво пише в Уикипедия за Рождество Христово? Пише, че “в предимно християнските страни Коледа е икономически най–значимият празник в годината, а се отбелязва като светски празник и в много страни с малко християнско население. Свързва се с размяна на подаръци в семейството, както и с подаръци от Дядо Коледа и други митични персонажи”. Край на цитата - отсече мъжът. Затова как, според вас, съм прекарал този “Голям” празник, когато знаете, че съм безработен, без лев в джоба, и за още по-голям разкош всичките роднини ме гледаха все в празните ми ръце?!

Как триумфът на Духа заложен в символиката на коледните празници, беше подменен с Бога на материята и икономическата изгода?
Как тайнството на живота беше преведено на езика на светската суета?
Как семейните ценности и заедност получиха конкретна цена?
Как празнуването излезе от душите и влезе в банкоматите?
Как хората се загубиха в превода и вместо радост от празнуването, заварват в себе си тревожност и подтиснатост, които се опитват да давят в алкохол и храна по задължителните празнични трапези?
Как семейните празници се превърнаха в контрастна линия между външно пиршество и вътрешна нищета?
Защо стана модна тенденция повечето хора да празнуват само с телата, но не и с душата?
И как след празничното дефиле, прекарано с хората, на които държим и обичаме, вместо заредени от положителни емоции и споени от заедността, излизаме повече уморени и усъмнени?

Планирането на празника
Планирането на почивните дни около празника може да бъде повод за раздор и скандал. Всеки има различни предпочитания за това с кого и къде да посрещне Коледа и Нова Година. Дали да си сред семейството си или да се отпуснеш в приятелската среда, дали да съчетаеш почивка на екзотично топло място или да караш ски в планината и да се радваш на свежия въздух. Разбира се, екзотиката не винаги е така привлекателна. Потребителка в сайта беше споделила, че съпругът и решил да я уведоми за своето решение за раздяла точно на Коледната вечеря в скъп и красив ресторант в Дубай. Това за нея беше повече от потресаващо и дълго не можеше да се съвземе от преживения шок и всяка Коледа за нея беше връщане назад и преживяване на този момент. Когато очакванията на партньорите се разминат драстично, тогава пробемът е на лице. Колкото по-дълго е била заедно двойката, толкова по-ясно и предсказуемо е плануването, защото си има и рутина. Знае се, че на Коледа двойката е при родителите на единия, а за Нова година – при родителите на другия партньор. Но когато партньорите по-малко се познават и са двойка отскоро напасването на желанията, пердпочитанията и очакванията към празника могат да доведат до първите конфликти и неразбирателства. Понякога и оставането сами по празниците е предизвикателство и то основно поради въпроса „Какво ще правим толкова дни постоянно заедно?!”. В тази ситуация добрата комуникация е най-ценното, което човек може да приложи. Същото важи и за яснотата по отношение на собстевните желания, защото където и с когото и да си, ако ти самият не си спокоен и удовлетворен, със сигурност ще скапеш празника и на останалите (или поне на човека до теб, който се предполага, че те познава най-добре).

Роднините
Тук идват и сложните роднински отношения. Често по празниците, поради това, че се налага да се виждаме с роднините се обострят и някои конфликти, отдавна (или не толкова отдавна) заровени в миналото. Снахата не одобрява постоянните напътствия на свекървата за това какво обича да хапва сина и и как точно да се гладят ризите му, едвам изтрайва въпросите, свързани дори с най-интимната част от живота им. А зетят скучае до болка в компанията на тъста, който е решил, че има стабилна компания за по чашка и много общи теми, които да разисква. Вместо тази семейна идилия да носи спокойствие и топлина, тя само натрупва напрежение в двамата партньори, които когато се приберат в къщи ще пуснат „духа от бутилката” и ще заформят конфликт, който ще държи влага поне до Великден. Тогава се оказва, че тези приказни празници са по-скоро изморителни, отколкото да те накарат да се почувстваш вълшебно и да заредиш батериите си с нови емоции поне до следващия хубав празник.

Финансите
Финансите са друг много важен фактор, който оказва виляние на настроение, поведение и решения. Парите стоят в челната тройка като причини за конфликти и последваща раздяла. Не случайно проучвания са доказали, че най-много разводи се случват януари, точно след празниците, които се явяват катализатор на тези решения. Парите обикновено са недостатъчни и хората се ограничават в купуването основно на храна, без да си дават сметка, че на Коледа стомасите ни не са двойно по-големи и нуждите за задоволяване на глада също. Българинът винаги е обичал трапезата да е изобилна и да се представи добре пред гостите, но този стремеж за отрупани маси и пълни хладилници често оставя подаръците на заден план. Правят се тънки сметки какво е най-рационално да се купи и да, но пък да вървиш с калкулатор в магазина си е повече от изнервящо. Ето защо един предварителен план за разходите за храна, украса и подаръци не е никак лоша идея и би дал посока и динамика на пазаруването. Вместо лутането и блъскането в предпразничните дни по супермаркети и молове, планирайте отрано и разпределяйте средствата така, че да не създадат огромна дупка в януари, която би била повод за още семейни раздори.

Прясна двойка по празниците
Те са двойка от скоро. Времето заедно им е вълшебство. Познават се в идеалната си светлина. А там, където има сенки, по-скоро са ги трансформирали в светлосенки, заради розовите хормони. Предпочитат да са по-скоро заедно в уединение, за да могат да се попиват един друг. Още не познават добре приятелите си и са ги виждали за кратки отрязъци от време. Не са влизали и в семейните ситуации на другия, затова всичко е още на лека основа. Това ще е тяхната първа Коледа и Нова година заедно. И тази идилия има своите палави джуджета, които правят катастрофи.
Запознанствата с родителите.
По тези празници семейните събирания са точка номер едно от задължителния план. Но не всеки партньор е готов именно в този момент да включи своя човек в семейните празнични събития. Ето какво сме прочитали в www.e-therapy.bg по повода: “Точно сега няма да стане! Внимението ще е прекалено! Може да е и конфузно-подаръци, обяди, въпроси... Не, по-добре да е в друга по-спокойна ситуация.”
Половинката на този млад мъж беше решила, че той няма сериозни намерения.
В други сюжети самите семейства се чувстват притеснени или са по-резервирани към нови хора. В трети единият от партньорите не е готов за тази стъпка. Така идва следващият момент - по отделното празнуване със семействата, след което редовно се появява погрешното разчитане на събитията. Ако то не е по отношение на намеренията, тяхната сериозност, то е по отношение на това дали другият се срамува, дали изобщо е оповестил новата си връзка... И това все при двойки, които по принцип имат потенциал да развият дългосрочно партньорство и млади хора, които създават планове помежду си.
Всъщност, празникът трябва да е комфортен и ако Вие двамата можете да го направите такъв един за друг без роднински отношения, то защо Ви е да построявате точно сега подобни препятствия!?

Честитките от бившите
Съвсем тривалната история, в която се появяват благопожелания, но случайно и половинката ги вижда. Лесно е, защото обикновено разказите за миналото са съвсем отскоро и всеки детайл се помни. За много партньори именно бившите са източник на емоционални тревоги. Заради историята, която те са създали преди тях. Заради познаването, което другият има в повече дълбочина. Заради преживяванията, които са се случвали... Затова и зелената двойка може да си спретне първия конфликт именно около празничните пожелния. Не си заслужава, защото стимулите от миналото могат да бъдат изместени от по-добрите преживявания сега. Фокусът върху това как се чувствате двамата точно в този момент може да е по-силно пожелание от всички смси, взети заедно.

Двойка с дълъг стаж и с повече товари от тези в Коледния чувал
За много двойки празниците в този отрязък от годината са почти екстремни преживявания. В делника те имат своите точки, по които се движат. Работата, детската градина, училището, магазина, семейните вечери. Всеки има задачите си и своето лимитирано време у дома, с което е свикнал. Често контактът между партньорите е скоростен и през определен инструментариум, било то поръчки, било то обсъждане на възникнал казус. Когато тези двама войни се изправят по средата на тихото бойно поле, те са объркани. Липсва познатият ритъм. Липсва знанието как да се води комуникация извън рамките на злободневните задачи.Отваря се нуждата от нов тип съобразяване с фактори, които не са схемите от офиса. Започват коледните бури в семейното гнездо. И твърде често началната искра на тези бойни действия не се помни. Понякога е самото суетене около приготовленията. Друг път е повечето време с децата, които са събрали всички желания точно сега. Затова и в много семейства точно по тези сакрални дни започват бойни действия по повод възпитанието. Класиката, която препрочитаме в www.e-therapy.bg е в посока кой какво позволява и забранява на децата си. В свобдното пространство на празничните дни двойните стандарти лъсват ярко. Други партньори се сдърпват за това дали да оставят децата при родителите, при кои родители точно, за да няма сърдити... Много често единият започва да говори с гузната си съвест за това как така детето им няма да усети празничните емоции точно с тях-родителите. От партньорът, който иска повече свобода, тази ситуация се интерпретира като неглижиране на връзката, отхвърляне и куп други подобни тежки диагнози, водещи до овесени носове и кисели усмивки зад наздравиците.
Родителите с вече порастналите деца имат не по-малко източници на виелици в домашното огнище. Дали да пуснат порасналите наследници или да ги държат при себе си. Безопасно ли е, ако това се случва за първи път. “За” и “Против” свободата на тийнейджъра създава гръмотевични отеквания. И ако волята да остане надделее, то следващите бури са неизбежни. Те удрят по устройството, в което рамкирания тийнейджър се е всмукал. Хвърчат телефони, таблети и т.н и пак се обсъждат възпитанието, дисциплината. Във всички случаи тези герои са забравили да мислят за нещо много простичко-с какво могат да зарадват другия? Кое е било най-хубавото изживяване в тези дни от както са заедно? Ако го е имало, то е постижимо и сега.

Големите разкрития
Редуват се сърдити любовници, очакващи любовници, бързи срещи в откраднати моменти, несдържано напрежение, в което семейството е катализатор. Затова и по празниците често настъпват часовете за големите разкрития. Дългото делене на едно пространство и време с легитимния партньор създава неудобства и истините сами изкачат. Затова и около новогодишните трапези в www.e-therapy.bg блюдата, които носят потребителите са тотален антипод на доброто настроение. Те искат да вземат кардинални решения за раздяла или за промени, за отмъщения или за наказания, сякаш точно в 00:00ч. е последният им шанс. Но в тези ситуации бързи шансове няма. Нужно е повече време, друго време, различен поток, в който да бъдат вкарани мислите и решенията да са след баницата с късмети.
За някои семейства драмата е в моралните конфликти. Личните преживявания, отдих и свобода, срещу грижата за болните възрастни и тихото стаяване на гняв в душата. Защото тези грижи изморяват и натискат, а по празника атмосферата навсякъде създава болезнен контраст между това, което е вътре в душата и това, което очите виждат извън домашната обстановка. Затова и много семейства година след година остават по един и същи начин само с делници, в които чувалите с болка и неудовлетворение растат, а грижите за близките стават все по-тежки. И когато в сайта попитаме такъв човек каква алтернатива има за ситуацията, защото това са само 3, 4 дни, той с пълно убеждение твърди, че няма варианти пред себе си. Не може да приеме, че на друго място и други хора могат да направят много повече за болният му родител, отколкото той в умората и емоционалното си лишение. Но в крайна сметка всеки има нужда от почивка и разделяне с товарите, поне за малко. Вините не са добър съветник и веднъж осмислили ситуацията, много хора осъзнават, че решението е просто.
Всички искаме да си пожелаем щастливо бъдеще с по-лека душа.
А дали начинът, по който празнуваме, не е тест за съдържимото на нашата душа? Проверка за това, когато се приберем дълбоко в себе си на трапезата, на чий Бог сядаме – на Бога на Страха или на Бога на Любовта.Christmas events - with bodies or soul

One of our user of the site said that there is no time to be not weary and depressed, because a year has enjoyed as a child, excited, and prepared carefully and continuous two major holidays - Christmas and Easter.
- Even my own day of birth can not move me as I feel these sacred days. From the moment you put away the Christmas decoration - she continues - I begin to think, to plan and to expect the Easter. Whatever it happens in my life - the woman determines - the symbolism of these holidays infused daily in my soul strength, hope and faith in the mystery of life. Always use these two points of reference to say goodbye to some of the past and takes to a new beginning. Something likes seasonal cleaning of the soul.
A time ago a client of our in www.etherapy.bg has an answer of the question: "How the Christmas holidays gone for him?" With the quote, but not the Gospel of Luke and Matthew, and the Wikipedia:
- You know - he asked - what's in the Wikipedia for Christmas? It is written that "in the predominantly Christian countries Christmas is the most economically significant holiday of the year and is celebrated as a secular holiday in many countries with small Christian population, associated with the exchange of gifts in the family, and gifts from Santa Claus and other mythical characters. "Unquote - cut off the man. So how do you think I spent this "big" holiday when you know that I am unemployed without money in his pocket, and even greater splendor the whole family looked at me all in my empty hands ?!
How the triumph of the spirit embedded in the symbolism of the Christmas season, was replaced with the God of matter and the economic benefit?
How the mystery of life was translated into the language of secular vanity?
How family values and togetherness received specific price?
How come the celebration of souls and into the ATM?
How people get lost in translation and joy instead of celebrating, they found themselves in anxiety and depression, trying to drown in alcohol and food obligatory festive meal?
How family holidays became sharper line between external and internal banquet misery?
Why become a fashion trend most people celebrate with their bodies, but not the soul?
And how after the holiday parade, spent with people we love and behave instead charged with positive emotions and cemented by togetherness, dating more tired and doubt?

Planning the holidays
When you Plan weekends around the holiday can be a cause of dissension and scandal. Everyone has different preferences about who and where to spend Christmas and New Year. Whether among family to relax in a friendly environment, whether to combine exotic vacation or a warm place to ski in the mountains and enjoy the fresh air. Of course, the exotic is not always so attractive. A consumer site was shared that her husband decided to notify its decision to break right on the Christmas dinner in an expensive and beautiful restaurant in Dubai. This for her was more than horrific and could never recover from the experienced shock and every Christmas for her was going back and experience this moment. When the expectations of partners diverge dramatically faces. The longer was with the couple, the more clear and predictable is planned because he has a routine. We know that Christmas is a pair of parents one and New Year - the parents of the other partner. But when partners are less known and they are a couple of recently fit the desires and expectations to your preferred holiday can lead to conflicts and misunderstandings first. Sometimes left alone during the holidays is a challenge and it is mainly due to the question "What should we do together for good day after day?!" In this situation, good communication is the most valuable thing a person can apply. The same goes for clarity regarding own desired because anywhere with anyone if you yourself are not calm and satisfied, surely you break not only your holiday and the other (or the person at least next to you, who supposed knows now you the best).

The relatives
Then it comes the complex in the relationship. Often during the holidays, because they have to see relatives exacerbate conflicts and some long (or not so long) buried in the past. Daughter disapproves constant guidance of mother-of what he likes to eat her son, and how to be ironed his shirts, barely she resisting the issues even with the most intimate part of their lives. A son in law painfully bored in the company of his father in law, who has decided that there is a stable company for a drink and many common topics to discuss. Instead of this family idyll wearing comfort and warmth, it only builds tension in both partners when they get home will put the "spirit of the bottle" and gathering a conflict that will keep moisture at least until Easter. Then it turns out that these fabulous holidays are more strenuous than make you feel magical and charge the battery with new emotions, at least until the next good holiday.

Finance
Finance is another very important factor who has important influences whit the mood, behavior and the decisions. Money stays in the top three as the causes of conflict and subsequent separation. No accident studies have shown that most divorces occur in January, right after the holidays, which are a catalyst for these decisions. The money is usually scarce and people are limited to buying basic food without realizing that Christmas our stomachs are not twice as large and needs to satisfy hunger too. Bulgarians always loved table is plentiful and well presented to the guests, but this desire for full laden tables and refrigerators often leaves gifts in the background. There are also thin accounts what is the rational to buy and, but to go with a calculator in the store is more than frustrating. Therefore, a preliminary plan for the cost of food, decorations and gifts is not a bad idea and would give direction and dynamics of shopping. Instead of the wandering and the banging on the queues for shopping in supermarkets malls, you have to plan early and allocating resources so as not to create a huge hole in January, which would be more cause for family discord.

Fresh couple on holidays
She and he are young couple and the time together is magic. They know each other in the perfect light. And where there are shadows rather have them transformed into shadows because pink hormones. Preferred are rather together in isolation, they can be absorbed one another. Did not know good friends and have seen them for short stretches of time. They have not been in other own family situations like this, so all is on a mild base. This will be their first Christmas and New Year together. And this idyll has its mischievous dwarfs who have accidents.
The introduction to the relatives.
For these holidays family gatherings are the number one point of the mandatory plan. But each partner is willing to say at this point to include his man in family events. Here is what we read in www.e-therapy.bg on the occasion: "Right now there is no way! -Bed will be too! It may be embarrassing and-gifts, lunches, questions ... No, better to be in another more peaceful situation. "
Half of this young man had decided that he has no serious intentions.
In other stories the families themselves feel uncomfortable or are reserved to new people. In the third one partner is not ready for this step. Thus comes the next moment - a separate celebration with family and then regularly appears misreading of events. If it is not in the terms of an intent, a severity, it is as to whether the other be ashamed if she has disclosed his new relationship ... And this is when couples generally have the potential for long-term partnership and young people who create plans to each other.
In fact, the holiday has to be comfortable and if you two can do together such unrelated relationships, why you can build an obstacle right now like!?

Congratulations former
The wholly banal story that appeared wishes, but occasional half sees them. It's easy, because usually stories about the past are quite recent and remember every detail. For many partners, namely the former source of emotional concerns. Because of the history they have created them. Because knowing what the other has in more depth. Because of the experiences that have happened ... why green pair can sets up the first conflict that is about holiday wishes. Not worth it, because the incentives of the past can be replaced by better experiences now. Focus on how they feel at this moment may be stronger wish of all HEMS together.

Pair with long experience and with more cargo than in the Christmas bag
For many couples the holidays in this stretch of the year are almost extreme experiences. In everyday life, they have their points to move, like the work, the school, the kindergarten, shops and family dinners. Everyone has their tasks and limited time at home, which is used to. Frequent contact between partners is speed and in certain instruments, be it contracts, whether discussing the case arose. When these two warriors face in the middle of the quiet battlefield, they are confused. There is no known rhythm. No knowledge of how to keep communication beyond the trivial obligations. It is open the need for a new type of account of factors that are not schemes of office. Christmas storms begin in the nest. And often the initial arrow for the ignition is not remembered. Sometimes it is very ado about the preparations. Another way is most of the time with the children who had gathered all the desired right now. Consequently, in many families precisely these sacred days start fighting about the education. That classic in www.e-therapy.bg is target in that direction who and what allows and prohibits for his children. In your spare space on holidays gets their luster bright double standards. Other partners are squabbling about whether to leave their children with their parents in which parents right to not angry ... Very often one starts talking with guilty consciences about how well their child will feel festive emotions exactly them- parents. By the partner who wants more freedom, this situation is interpreted as neglect of the relationship, rejection, and a bunch of other such serious diagnoses leading to oat noses and wry smile behind cheers.
Parents with children have already grown at least sources of blizzards in the hearth. Whether to let the grown heirs or keep them to himself. Is it safe if it happens for the first time? "For" and "Against" free teen creates lightning echoes. And if you will stay prevail, then the next storms are inevitable. They hit a drive that framed teenager has sucked. Fly phones, tablets, etc and still discussing education, discipline. In all cases, these characters have forgotten to think of something very simple, what can for others? What was the best experience in those days as they are together? If it was, it is achievable now.

The big revelations
Alternate angry lovers, lovers waiting, quick meetings in stolen moments intemperate tension in the family is the catalyst. Therefore, the holidays often occur hours for major discoveries. The long division of space and time with your legitimate partner creates inconvenient truths themselves and climb. Therefore, around New Year feasts in www.e-therapy.bg all dishes which bring consumers a total antithesis of good mood. They want to take cardinal decisions about separation or changes for revenge or punishment, just like in 00: 00h. is their last chance. But in these situations there are not quick chances. It takes more time, another time, a different flow, which can be inserted thoughts and decisions are then pie with fortune.
The drama for some families is a moral conflict, like the personal experiences, the leisure and the liberty against caring for sick adults and quiet room of anger in his soul. For those tired of care and pressed, and the holiday atmosphere everywhere creates a painful contrast between what is inside the soul and what the eyes see outside the home environment. Therefore, many families year after year remain the same way only workdays in which bags of pain and frustration grow and care for loved ones become more severe. And when the site asks this man what alternative is the situation because they are only 3, 4 days, with full conviction he says no options available to you. You can not accept that somewhere else and other people can do much more for his ailing parent than he fatigue and emotional deprivation. But eventually everyone needs a break and separation loads, at least for a while. Blame there is not a good adviser and once understanding the situation, many people realize that the solution is simple.
We all want to wish a happy future with a lighter heart.
And if the way we celebrate, it is a test of the contents of our soul? Check that when we get deep down at the table of God whose sit - Fear of God or the God of Love.