Change Language

Когато детето се зомбира с игри на телефона... Интервю на Ани Владимирова за в-к "Труд"Ани Владимирова

Искате да си починете след работа - давате на сина си таблета, за да ви остави на мира. Трябва да чакате при личната лекарка - връчвате му телефона, за да е тих и спокоен. Постепенно мобилните устройства вкъщи остават основното забавление. В зимния период, когато навън е студено, часовете пред телефона или таблета с игри стават още повече.

“Много от игрите на таблетите и телефоните са полезни и развиват интелекта, мисленето и паметта. Проблемите идват най-вече от времето, което им се отделя в цялостния режим на детето”, обяснява Ани Владимирова, психолог.

Опасности

Тривиалните опасности от подобно зомбиране с игри са свързани с физическото здраве. Освен че увреждат зрението след дългото взиране в екрана, голяма част от тези деца стават агресивни и не чуват какво им се говори. Те сякаш изключват за всичко около тях. Нещо, което има своето логично обяснение.
От една страна, и двете ръце на детето са впрегнати в скоростно натискане на клавишите и така голяма част от вниманието му вече е блокирано. От друга - зрителният анализатор следи бързи и много ярки стимули. Тялото е почти неподвижно и времето като ориентир изчезва. Така детето губи ориентацията си спрямо средата, в която се намира, но в същото време трупа сетивна умора, обяснява Владимирова.
Постепенно, без да се усеща, тази умора може да прерасне в невротизъм, а всичко, което изважда детето от общуването с неговото устройство, го изнервя. В реалния живот той не е нито концентриран, нито мотивиран, защото там е “пълна скука” в сравнение с игрите с прасета или дракони.

Всяко трето дете, което идва при нас, има подобен проблем, който е довел родителите си до безсилие, казва психоложката.
Тя разказа за случай, върху който е работила - първокласник почнал да играе с приятелчетата си игри с вампири и зомбита. Седмица след старта на тези игри детето започнало да пищи насън всяка нощ, не искало да спи сам, а камо ли да остава на тъмно. Постоянно преглеждало ъглите, за да не се крие някое зомби там. Родителите пробвали какво ли не, за да го успокоят, но без резултат.

Подобни “зомбирани” деца не говорят за нищо друго - смятат, че могат да въздействат над съучениците си и приятелите, като ги третират като част от игра. От тази опасност са застрашени най-вече момчетата между първи и пети клас, уточнява Ани Владимирова. По-големите се пристрастяват към социалните мрежи и стигат до драстични мерки, ако не получат одобрение там. Там важно е да намериш най-интересните места и пози за селфи, а постовете са все по-агресивни. Причината - децата водят битки за първенство на виртуалния терен.

Как да се справим?

При подобни проблеми подходът към децата трябва да е строго индивидуален. И все пак има някои общи правила. Основното е - опитайте да създадете чувство за полезност и пълноценност на детето още от най-ранната му възраст. Все повече малчугани нямат елементарни ангажименти в битов план - никой не ги кара да помагат с подреждането на масата или да хвърлят кошчето с боклук. Може да се опитате още от днес, като най-важното е това да се направи не само полезно, но под формата на игра, за да бъде и интересно.

Докато децата са малки, по-добре им четете или разказвайте приказки, вместо да им пускате екранизацията на “Червената шапчица” на таблета. Пейте им песнички, вместо да им пускате парчетата на телефона, докато заспиват.

Добре е да поощрявате създаването на приятелства в реалния живот, като се опитате да опознаете децата край вашия наследник.

Не на последно място - запишете малчугана на спорт, танци или други занимания, които му харесват, напомня психоложката. Вечер, колкото и да ви е уморено, отделяйте малко време, за да поиграете заедно. Ако включите цялото семейство в игра на карти или с пионки, със сигурност ще се забавлявате.

И най-важното - родителите трябва да се интересуват от всичко, което детето пита, търси или прави. Това му показва, че то има стойност за вас, обобщава психоложката.