Change Language

Е-therapy в поредица от статии за Pufies: Един опит за „Пътеводител в детската душа”

Един опит за „Пътеводител в детската душа”

(Темите са поместени във форума, секция "Млади родители и възпитателни проблеми". Очакваме вашите коментари и въпроси.)

Родителят – смелият ковач на самооценката на детето си:)
Представете си, че в ръцете ви попада един къс безценно самородно злато. То си е вашето уникално и прекрасно съкровище, има уникален дизайн и вие с много търпение и любов ще го обработвате така, както подобава да се отнася човек с най-скъпото в живота си. За да придобие тази скъпоценност своя собствен блясък и да започне сама да блести, е нужно търпение и любов. Така е и с децата ни.

Да си родител се оказва много трудоемка, енергоемка, времеемка професия :) Но пък за сметка на това дава абсолютна пълнота, смисъл, удовлетворение, което човек не може да получи по никакъв друг начин.

Учат ни да пишем, да четем, да караме колело, да шофираме и още куп неща, но никъде не ни учат как да бъдем добри родители. Та нали всеки го носи в гените си. А и каквото си видял и попил от собственото си семейство ще го предадеш на своето – не е сложно, а и ти идва „отвътре”. Не ти трябват кой знае какви знания и умения. Да, но дали наистина толкова спонтанно и по подразбиране се движим в непознатия вълшебен свят на децата ни? Дали не ни трябва понякога подкрепа, помощ, разбиране или дори само споделяне, за да можем да бъдем пълноценни като родители и като личности?

Всяко дете е една отделна вселена, която ние, родителите, опознаваме непрекъснато и с много любов. (За да се окаже, че съвсем не сме опознали напълно и непрекъснато се изненадваме, но това е друг въпрос.... :)). Психическото развитие на детето зависи от много фактори, но най-значимият е отношението на родителите му към него. Това, което то вижда, усеща, възприема, разбира, попива и записва в собствената си черна кутия. Опитът, който му предоставим, е от първостепенно значение за изграждане на неговата личност.

Родителите имат едно чудно хубаво средство („оръжие”) за възпитание и това е играта. Всичко, което детето научи под формата на игра, е по-добро и по-ефективно от това да му се изнесе дълга академично издържана лекция със средства и символи, често недостъпни за неговото възрастово ниво. Забавлението и играта са водещи в ранна детска възраст и са един прекрасен начин да си припомним нашето детство. Тук ще търсим точно тези моменти, този ценен арсенал, който ще бъде полезен, ще даваме идеи за успешни родителски модели и позитивни подходи към възпитанието. А умът и сърцето на всеки от вас ще му подскаже кое ще припознае, кое ще моделира и приложи и кое ще отхвърли като ненужно.

Основен момент във възпитанието и отглеждането на едно дете е способността да го обичаш и приемаш безусловно!
„Всички деца са едни и същи – просто невъзможни. Разликата е само в родителите: някои правят проблем от това, други – не”.

Вие от кой тип сте? :)

София Щерева - Кацарова