Change Language

ЗРЕЛОСТТА – “БИЛОТО” НА ЖИВОТА E-THERAPY В СП. "ПРИЧЕСКА И СТИЛ"

Периодът на зрелостта
Два са основните приоритета на човека в периода на зрелостта – кариерата и семейство. Това са и двете сфери, в които най-често възникват трудности. Най-честите проблеми са свързани със създаването на партньорство, дом и деца, както и проблемите на работното място – смяна на работа, преквалификация, взаимотношения с колеги, възможности за развитие, кариерно израстване…
И в двете сфери успешността се измерва чрез сравнението с другите и чрез личните постижения. Така всъщност се изгражда и самооценката. Влизането в зрелостта предполага изградена личност и стратегии за справяне с живота. Като че ли това е периодът, който ни предоставя най-много възможности да изпитаме наученото, да натрупаме ценен опит и да донаместим основите.
Има ли различия при преживяването на зрелостта при мъжете и жените и кое е доминиращо за двата пола? Дали преживяването на зрелостта сега е такова, каквото е било преди 50-100 години?

Здраве, стрес, живот
Физически и жената, и мъжът имат достъп до ултра модерни научи технологии, приложими в направление естетика на визията. Като от кутия с «бонбони-асорти» може да посегнат и да си изберат различно лакомство за всеки микромилиметър от лицето или тялото. Медицината пък изработи ваксини и ефективни терапии. Така страданията са осезателно победими и стъпките към старостта по-малко. Стоматологията постига прекрасен визаж на усмивката, а тя „продава“ почти всичко. И защо не, младостта е ценност на челната стълбичка и мощен двигател дори на еволюцията.
Зад тази осъвременена свежа визия на зрелия човек стои неговия стресов жизнен стил. Бързо ставане, бързо каране, бързи разговори по хипер модерния умен телефон, нерви на светофара... Едни преливащи дни от стремежи, от работа, от планове и най-вече от стрес-основната емоция. Този стрес адаптира, развива, учи, уморява, изсмуква, заразява…Зад онези млади лица стоят гигантски тежки канари, натрупали опит, контакти, извървели път, който ги е доближил или до мъдростта, или до цинизма, не рядко и до двете в комбинация.

Кариера
Никога до сега свободата не е имала такива измерения, но и никога до сега рамките за успех, за себеактуализация не са били толкова сложни и летвите толкова високи. Като че ли посоката и притежанието се променят най-радикално именно в кариерното развитие. На 20г. имаш себе си, мечтите си, приятелите, екзалтираните емоции, новостите… В зрелостта всичко това сякаш преминава в брой, в метри, в планове.. Имаш хора, офис, проекти, отговорности… Тук избираш и напасваш стратегиите, опитани до момента. Премоделираш и тях, и себе си, за да може да моделираш средата и впечатленията. Сякаш точно сега ти просветва пред очите, че това е съвсем възможно.

Мъжете в зрелостта
Мъжкият модел на поведение е ясно ограничен от повече действия и по-малко думи. Точно такава е и стратегията за справяне при мъжете. Те предпочита да не споделят проблем или трудност, а да ги решават сами и еднопосочно. За това са и наречени „силният пол”. Но този силен пол не е застрахован от кризите, характерни за зрелостта, просто начините за справяне и осъзнаване са различни. При мъжете в периода на зрелостта доминират проблемите свързани с работата и представянето на тази сцена.

Жените в зрелостта
Ако преди години за жените е било на първо място семейството и създаването на семейния уют, отглеждането и възпитанието на децата, сега нещата са се променили. Женският модел на поведение е станал по-гъвкав, от жените се изисква да изпълняват много повече роли от преди. Те често решават първо да наблегнат на работата и кариерата, а след това да градят партньорство и деца. Така се получава следното: ако преди време на 36 години си била вече баба, сега тази възраст може да е белязана с раждането на първото ти дете. А менопаузата да съвпадне с неговия пубертет и тогава и майка и дете да изживяват своите кризи заедно, което е своеобразно предизвикателство и пред двете страни.

Кога минаваме успешно през зрелостта?
Степента на удовлетвореност, сигурност и усещането за успех са променливи. До скоро морала, нормите, унаследяването… предполагаха, че човек е успял, ако има дом, семейство, деца и работа, с която да постига добър стандарт. Простичко и сигурно като мерител. Сега това не е напълно достатъчно. Субективната оценка за успех вече включва например: много средства, достатъчно имоти, фирми, много дестинации, където си сложил отпечатък в буквален и в преносен смисъл, в интимен и в професионалнен план…Включва не просто образование с диплома за вишист, а знания “само за посветени”. Изисква надрастването над нормата, над обичайното и бягство от посредственото със стремеж към уникалното. Съвременните зрели хора искат да са харесвани, приемани и обичани, искат все още своята голяма любов и близост… Зрелостта е толкова по-дълга, колкото по-дълго продължаваш да искаш!