Change Language

"Нуждата от идол подсказва проблеми" Ани Владимирова за последния брой на сп. "Тема"

-Какъв тип личности стават всеотдайни фенове? По-податливи ли са децата?

- В етапите на развитието на личността има един, който се нарича „период на идентификацията”. Той започва някъде в началото на пубертета (сега 10-11г.) Детето опитва да открие себе си като се оприличава на известен певец, художник, музикант, спортист-успял човек, когото е склонно да идеализира. Въпросът е, че мнозина и след тази възраст все още са неуверени в собствената си идентичност, а това ги прави уязвими към привързаности от типа фен-звезда. Освен това има разлики-в тийнейджърска възраст едни издигат в култ хора от шоу бизнеса, други-футболисти или кечисти, а трети-личности, свързани с идеи като Далай Лама примерно. В избора се отразяват дефицитите и стремежите за развитие в живота.

- Ако майка на 10-годишно дете забележи, че то постоянно копира Майкъл Джексън, трябва ли да се тревожи?

- Зависи. По всяка вероятност детето просто има потребност да танцува и харесва мелодичното звучене (по-добре е от техно или друга „друсарска” музика). То ще прекрачи границата, ако започне да моделира личността си според идола. Ако твърде дълго продължава да се облича, да се гримира и да се реши като Майкъл Джексън, да повтаря неговите жестове или, не дай Боже, да планира пластична операция.

- А какво ще кажете за феновете, които следват идолите си навсякъде и им досаждат с писма? Кога нуждата от взаимност прераства в агресия?

- Не е добре зрял човек да използва цялото си свободно време, за да чете истории за някого и да ги изрязва за албума си. Следващата стъпка е да очаква възвращаемост на емоцията, нали е инвестирал време и любов. Такъв фен един ден ще поиска да чуе от звездата (ако е сред живите) Боже колко си приличаме с теб, хайде да си станем близки... И когато това не се случи, може да избликне омраза.

- Каква е причината за масовите истерии след смърта на личности като Елвис или Даяна? Защо хората скърбят за знаментитост все едно са загубили близък?

- Докато живееш чуждия живот, губиш собствения си. И щом ти отнемат смисъла му, изглежда, че не ти остава нищо. Тогава започваш да градиш „параклиса”. Колко дълго ще продължи това? Зависи колко опорни бази имаш извън фенството.

- Трябва ли да се замисли за проблемите си 20-30 годишен фен, който плаче заради звезда от шоубизнеса? Означава ли това липса на личен живот?

- Определено. Не е добре на тази възраст и по-нагоре да имаш нужда да се прекланяш.

- Изпадат ли и известните личности на свой ред в зависимост от феновете? Може би сте наблюдавали това по време на работата си във VIP Brother?

- Любовта има две страни. Обожанието на феновете храни звездата. Колкото повече тя вижда, че я харесват, толкова повече увереност акумолира. Затова се случва да реагира болезнено, ако загуби очакваната реакция. Определено при Аня Пенчева се случи объркване по време на шоуто.

- Защо известни личности, които не са много наясно със себе си, привличат фенове? В това отношение като че Майкъл Джексън и Азис имат нещо общо.

- Работила съм с Васко, той няма големи проблеми. Както и да изглежда на сцената, докато запазва социалната си активност, човек си е наред.Докато при Майкъл Джексън очевидно се е случвало нещо друго предвид изолацията му.

- Но отклонението от нормалното май винаги е привлекателно у артиста?

- Разбира се! На вас не ви ли се е случвало да искате да направите нещо, независимо от последствията? Обществото те държи в рамка и ти винаги напираш да излезнеш от нея-все едно дали с помоща на забранена еротична фантазия или по друг начин.