Change Language

"Риалити шоуто вади скритите страни на личността" Интервю на Ани Владимирова за "Народно дело"

Риалити шоуто вади скритите страни на личността

Страхове
Няма опасност някой да полудее пред камерите на такъв формат, ако преди това не носи багажа на тази лудост

Шанс
За първи път тези предавания дадоха възможност на хора, които живеят по села, да се презентират пред цялата нация

- Формират ли риалити шоутата определени нагласи в зрителите?
- Да. Всяка телевизионна продукция е свързана с управления на впечатления. За да се изтръгне даден ефект от аудиторията, върху нея се оказва определено въздействие. А всяко въздействие води до формирането на нагласи.
- Кои са били най-интересните послания, отправени от формати като Big/VIP brother, които се излъчват у нас?
- При тях основната цел е изтръгването на емоционална реакция в зрителя, който да разпознае себе си и собствените си проблеми. Въз основа на тази реакция да се активира вземането на решение – участието, което води до конкретната печалба на един формат.
- На това ли се дължи огромната популярност на тези предавания сред телевизионната аудитория?
- Естествено, че се дължи до голяма степен на това. По принцип нашата нация дълги години не е имала възможността да види себе си в публична светлина. Дори и след промените в публична светлина пак бяха определени хора. Дали това ще са политици, или звезди, няма значение – те винаги са били някакъв ограничен контингент. За първи път точно с този формат имаха възможност хора, които живеят по села, да станат публично известни и да се презентират пред цялата нация. Точно за това в зрителя пък се провокира идеята, че той би могъл да е там. Малко от серията „гладна кокошка просо сънува“ се получи.
- Възможно ли е поставени в среда, наблюдавана от камери, да се отключат определени фобии у играчите?
- До толкова доколкото човек си носи някаква фобия. Точно за това във всеки такъв формат се преминава през психологически контрол и се правят изследвания на всеки един от участниците, за да не влезе някаква критично увредена личност и вътре да се обостри симптоматиката. В човешката природа има периоди на изолация. Съвсем нормално е в такива моменти да се изострят някои от реакциите, от чувствата на човек. Така че няма опасност някой да полудее за това, че участва в риалити шоу, ако преди това не носи багажа на една лудост.
- Какви са очакванията Ви за новия VIP brother?
- Имах среща с екипа на шоуто. Има чисто нова концепция, която ще е насочена към една много конкретна благотворителност и ще се използва потенциалът на звездите точно в тази посока. В крайна сметка известността, публичността, постиженията на една личност по отношение на жизнения път е нищо на фона на това какво можеш да направиш, бидейки такава личност за хората около себе си. За първи път ще има възможност да се работи върху конкретни послания. Да, имаше шоута, които бяха с някаква благотворителна кауза като цел, но този път ще има 8 каузи, най-различни върху които ще се работи. Идеята е, след като една звезда е много успешна и много разбира от живота, за да се справи с него, да си напъне опита, харизматичността и знанията, за да извади нови решения, които да служат на хората. Ще е интересно да видим как една звезда ще ходи по улиците, ще прави нещо и ще събира пари. Благотворителността не е да извадиш 5 бона и да ги дадеш, а всеки ден с всяка своя постъпка да помогнеш на някой. В този смисъл новият VIP brother ще бъде едно послание как да бъдеш полезен на хората.
- Възможно ли е популярна личност да срине имиджа си в един риалити формат?
- Неслучайна е поговорката, че трябва да изядеш торба сол с даден човек, за да го опознаеш. Всички имаме едни социални лица, но всъщност някой трябва много време да прекара с нас, за да ни види всичките бакии, силни и слаби страни. Едно риалити шоу позволява да излязат тези скрити страни на личността. В този смисъл една звезда, ако е показала реалните си параметри във всичко, което прави, няма как да се срине, защото ще излезе същото. Но ако е имало много двойнствено представяне, много прикрити дребни човешки стратегии за справяне, страхове, пошлости и т.н., те лъсват. Защото няма как, като те наблюдават денонощно, да не ти излезе изкривената нервничеща физиономия, злобният поглед, ако ти го носиш в себе си.
- Анализирайки видяното дотук от т.нар. български випове, кой изкара най-големи дивиденти от своето участие?
- Зависи какво се разбира под дивиденти. Ако под това се разбира кариерно развитие, още по-голяма народна любов и още по-успешно движение в обществото, определено едни от най-успешните са Азис, който извади много голям позитив. Катето Евро, която възстанови много сериозно кариерата си, също имаше успех. Едни от малкото хора, при които се получи едно разминаване в очакванията, бяха Галя от „Каризма“... но като цяло по принцип нямам спомен за негативните резултати. Обикновено помня положителните.
- Достатъчна ли е само материална основа за сформиране на елит, или той по-скоро е състояние на духа. В този смисъл може ли да говорим у нас за елит?
- Аз не съм културолог, за да говоря за елит. Това е все пак едно културно социално понятие, което не е в моята сфера. Но по другата част на въпроса дали материално, или духовно се формира – убедена съм, че и двете. Когато не са ти задоволени базовите потребности, нямаш какво да ядеш и вържеш двата края, едва ли ще се сетиш за изкуство и абстракции. От друга страна, колкото и да са ти задоволени потребностите, ако не носиш в себе си традиция, благородство, емпатия в крайна сметка, ще забъркаш една чисто нова манджа, но няма да произведеш нещо, което да остане след теб.
- Какво ви се иска да видите от малкия екран по време на риалити предаване, но все още това не се е случило?
- Може би ми се иска да се изненадам от нещо. За съжаление с тази работа много трудно се изненадвам от човешкото поведение. Иска ми се да се изненадам в положителна светлина.