Change Language

"Разяжда личността на жертвата" e-therapy.bg за в-к "Стандарт"

Kаква е психиката на хората, които поръчват подобни престъпления - заливане с киселина?
- Хората, които поръчват подобни престъпления, са хора, които искат да видят личното страдание на даден човек, неговата идентичност. Когато искаш да причиниш на другия физическо страдание, това означава, че самият ти си с изключително засегнато честолюбие. Че твоята собствена личност до такава степен е уязвена от поведението на този човек, че ти рефлективно искаш да му причиниш същата мъка. Да почувства същото нещо. Той ти е нанесъл страшен удар на личността, на самочувствието и на самооценката. Поръчителите на подобни престъпления са хора с много нестабилно его и с много лабилна самооценка. Те са уязвени и личността им е подложена на абсолютна несигурност от страна на жертвата.
- Защо основните пострадали от тези нападения са все преуспели, хубави, млади бизнес дами? Как си обяснявате и последния случай с Петя Стаевска?
- Нападението върху красиви жени се прави от хора, които не могат да оценят себе си по достойнство. Ако извършителката на престъплението е жена, тя иска да заличи красотата и успеха на друга дама и така да се реабилитира в собствените си очи. По този начин нападателката вижда, че обектът, който тя не може да достигне, страда. А ако нападателят е мъж, най-вероятно е отхвърлен и това му поведение е форма на наказание. Той си казва "Няма да те имам аз, но няма да те има и никой друг".
- Какво изпитват жените, пострадали чрез обезобразяване?
- При всяко нарушение на идентичността ти, при нейната загуба, ти не можеш да разпознаеш собствените си емоции и физиономии. Когато не виждаш себе си в огледалото, ти вече не си същият. По принцип хората разчитат себе си както отвътре навън с това, което изпитват, така и отвън навътре с това, което виждат. Така например, когато една жена надебелее, започва да се депресира. Това е един страшен удар над личността и вътрешните ти преживявания.
- А какви хора са извършителите на тези престъпления?
- Според мен и поръчителите и извършителите са един и същи тип хора. В общия случай може би и става въпрос за един човек.