Change Language

E-therapy отговаря в рубриката "Хванати в изневяра" на сп. "Журнал" бр.43

Когато бях на 23 години майка ми и баща ми се разведоха. Оказа се, че баща ми години наред е мамил майка ми с друга жена. И не само, че му е била любовница, но му родила също дъщеря. Тя се появила почти по същото време, когато майка ми била бременна с мен. Представяте ли си само – има сестра, която не познавам. Все още не съм готова за среща с нея, защото съпреживявах болката на майка ми през последните 10 години. Сега тя живее с мен и съпруга ми и още виждам страданието в очите й, толкова години е била лъгана. Ужасно е. И като си помисля само, че и на мен може да ми се случи. Може би и затова и понякога се държа лошо със съпруга ми. Мнителна и подозрителна ставам, след всяко негово закъсняване – ами ако в този момент ми изневерява. Майка ми ме успокоява, но аз винаги имаме едно наум. Усещам, че не мога да се отърва от призраците на миналото.“
Кремена Хаджиева, 32 години от Пловдив
Здравейте Кремена!
Тежките събития в семейството на родителите Ви са се случили в една възраст, в която на пръв поглед би било лесно да разберете и приемете ситуацията. Да, но точно тогава за Вас най-важно е било изграждането на партньорство. Като прибавим към това осъзнването, че сте живяла дълго в лъжи и имате силна емпатия към ролята на жертва на майка Ви, е съвсем естествено да населите мислите и емоционалните си преживявания с призраци, както сама сте се изразила. Наред с това, Вие всеки ден виждате как майка Ви е сама, не поема живота си в свои ръце и още страда. Така съзирате само единия вариант, който не е свързан с положително отношение към собствената личност.
Крайно време е да живеете живота със своите истински емоции. Не страхувайки се от чувствата, които майка Ви е изпитвала и все още не прави нищо, за да ги пропъди! Именно това ”едно на ум” и обвиненията биха довели до страшните за Вас събития, от които се пазите. Можете да останете с емоции от миналото и да провалите по този път брака си, живеейки живота на майка си, а не своя собствен. Верността на партньора се печели с хубави изживявания. Двойката остава сплотена, когато всеки знае своята ценност за партньора си и мястото в сърцето му и когато има толерантност и близост в изживяванията. Намерете повече факти, с които да се гордеете от себе, за да се чувствате по-уверена. Търсете положителни изживявания с партньора си. Изненадвайте го приятно, бъдете спонтанна, а не със свита душа в очакване на лош край. Добре би било да се опрете на психологическа помощ за преодоляване на емоционалната травма.
Желая Ви успех!