Change Language

Коментар на e-therapy.bg пред медиите за документалния риалити формат "Животът на другите"

В документалното реалити се вижда не просто как една звезда отива на различно и непривично за нея място. Ставаме свидетели на това как лъсват контрастите между „върха на стълбицата” и основата и. Виждаме сблъсъка между възприятията, нагласите и стереотипите в живота на т.нар. звезди и хората, които споделят с тях живота си.
Идентификацията на зрителя с героите тече още от самия старт на сюжетната линия. Популярната личност тръгва към неизвестно място и ситуации със своите предварителни представи от досегашния и опит. Чрез тази роля тя е свикнала да се справя на познат терен, но в непривична ситуация е належаща промяна. На практика се вижда фактът, че страната ни е страна на контрасти. Следва потапянето в коренно различна атмосфера. Тук се случва реалния сблъсък между очакванията и реалността. Излиза на яве неподготвеността, различията, усещанията за несигурност...Всяка случка може да води звездата към все по-пълно влизане в състояние на криза, в която цензурата пада, решенията са емоционални и напрежението ескалира. Тогава идва необходимостта от вземането на решение: “Мога ли да разбера другия начин на живот, мога ли да приема различността?” В не малко случаи отговорът може да е отрицателен: “Да, доказах си, че този начин на живот не е за мен!” или пък “Промених си мнението, мога да разбера този човек!” В тази ситуация излизат на повръхността истинските ценности. Виждаме колко от предрасъдъците ни не са предрасъдъци, до колко сме гъвкави или непроменливи. И всичко това се случва на терен, всеки може да намери голяма част от себе си и в двете участващи страни. Още повече, че българските звезди не са се отделили все още изцяло от корените си. Те са ни близки и познати. А и всеки в България на практика за броени дни може да стане звезда.
Това, което виждаме в новото риалити по БНТ е процесът, по който всеки от нас се учи, адаптира се, отхвърля или приема различното, променя нагласите си или ги затвърждава и така изгражда житейската си история.
“Животът на другите” е уникално документално риалити, поради факта, че е изцяло адаптирано към психологията на българина, към социалния формат на обществото и към икономическата логика на оцеляване.