Change Language

E-therapy отговаря в рубриката "Хванати в изневяра" на сп. "Журнал" бр.40

Когато преди година разбрах, че Вальо има извънбрачна връзка, бях безкомпромисна: събрах си багажа, изнесох от дома ни и му забраних да ми звъни! Реших да потърся щастието с друг – в крайна сметка бях на 27 год.! Вальо на няколко пъти ме умоляваше да говорим, да ми обясни и да се съберем. Аз твърдо отказвах, защото мислех, че ще намеря друг, който да запълни празнината в сърцето ми. Впуснах се в безброй връзки, които обаче не ми донесоха удовлетворението, което очаквах. Постепенно осъзнах, че си искам обратно мъжа. Междувременно Вальо се събра да живее с онази жена и нейното дете. И то не къде да е, а в нашия дом! От приятели знам, че той не се чувства добре – явно нещата не са потръгнали с моята заместница. Как да постъпя? Как мога да си го върна? И имам ли право да ги разделям, след като те сега са като семейство!?

Нели Р., 28 г., Велико Търново

Здравейте Нели!
Изневярата е акт, който кара потърпевшия партньор да намери хиляди поводи за съмнение в ценността си. Тя се приема като мощно отхвърляне на собствената ни личност и зачеркване на всички положителни емоции. Но за да се стигне до подобен развой в отношенията ни с партньора, винаги има конкретни причини.
Фактът, че така лесно сте си тръгнала и бекомпромисно сте отблъсквала човека, който до скоро Ви е бил на сърцето, говори за малко или повече потребителско отношение към партньора. Щом единия не отговаря напълно на очакванията ми, то мога да тръгна към друг. Подобно е отношението ни към вещите. Щом даден предмет се е амортизирал и вече не действа безотказно, го сменяме с по-добър и удовлетворяващ потребностите ни. Именно по силата на този механизъм сте претърсила много рафтове в магазина за мъже, но спецификациите им не са удържали на нуждите Ви.
За да се създаде близост с партньора е необходимо първо да се достигне до неговата душевност, да разберем ясно какъв човек е, от какво има нужда, кое би направило и него щастлив и удовлетворен. Отношенията ни не могат да просъществуват дълго и в стабилност, ако търсим само удовлетворение на собствените си нужди.
С всичко казано до тук нямаме за цел да Ви накараме да се чувствате виновна! Напротив. Много често, ние търсим причините за неуспехите и проблемите си извън нас. Така се лутаме без вярна посока (не случайно сте минала през много неудовлетворителни връзки). На същия принцип и Вие сте почнала да търсите решаването на трудностите чрез моделиране на средата и хората около Вас. Но когато човек не е намерил мир в себе си, не може да го получи от никого на готово. В това се състои и проблемът, който Ви тормози. До момента не сте намерила себе си, не сте стабилизирала желанията и стремежите си. Когато намерите сигурността и мира в себе си, едва тогава ще успеете да преоцените отношенията си с мъжете и да ги сложите на съвсем нова основа, която ще доведе до пълноценно удовлетворяващо партньорство.
Можете да разчитате на психологическа подкрепа.