Change Language

E-therapy отговаря в рубриката "Хванати в изневяра" на сп. "Журнал" бр.39

С Димитър сме женени от 14 години. Бих казала, че семейството ни е по-скоро от традиционния или, ако искате, старомодния тип – винаги съпругът ми е носил повече пари у дома, той е взимал важните решения в нашата двойка, занимавал се е с имотните ни дела, отстъпих пред него да кръстим сина ни на свекъра ми, независимо че не харесвам името му. Но просто винаги съм смятала, че постъпвам правилно, като оставям мъжа ми да бъде глава на семейството. В замяна очаквах той да се грижи за мен, да ме обича и... да ми бъде верен. Преди няколко години случайно узнах, че верността твърдо не е сред приоритетите на половинката ми! Оказа се, че ми е изневерявал с не една и две жени. Знам, че и в момента има друга – и то 10-тина години по-млада от мен. А какво правя аз? Търпя и си мълча, правя се, че не виждам и че не знам нищо. Страх ме е, че ако повдигна темата, той ще ме напусне! И какво ще правя тогава? Прекалено много разчитам на него финансово, жилището ни е негово, придобито преди брака. Аз дори нямам сметка на мое име!

Ани П., 38 г., Пазарджик

Здравейте Ани!
Още в самото начало на брака си, сте влязла в ролята на по-пасивната, изпълняваща и отстъпваща половинка. С времето тази позиция се е затвърждавала и е давала все по-голямо поле за изява на доминацията от страна на съпруга Ви. Приела сте именно тези рамки на семейството с идеята, че точно те ще Ви осигурят щастие. Когато има рамки, действително човек се чувства по-сигурен. Като следствие сте занемарила себе си, способностите си за справяне и взимане на решения.
На практика съпругът Ви е останал без стабилна спътница в живота си от много време. Именно поради този факт проблемът, който сега вадите на яве, всъщност е много стар. По силата на вярата Ви, че постъпвате правилно, едва сега реално приемате и осъзнавате реалността. Естествено сега Ви е много трудно да предприемете активни действия за промяна, защото сте отвикнала да вадите ресурси за справяне от себе си. Факт е обаче, че няма промени без риск.
Оттук настене можете да изберете между възможността да сключите символичен договор със съпруга си и да продължите съвместния си живот двамата или да стартирате всичко отначало без него. В първия случай трябва да отчетете до колко на този етап и в последствие можете да приемете поведението на партньора си такова, каквото е сега. Този вариант е тежък по отношение на емоционалния товар, който ще носите, но пък ще осигури финансовата Ви стабилност. Благодарение на нея ще успеете да намерите ново поприще за реализация, било то благодарение на избрано от Вас обучение, нова работна заетост, други социални активности, които да Ви носят усещане за пълноценност.
В другия случай, ще стартирате отначало живота си, което ще е обременено от липсата на материална сигурност. Но именно така ще се научите да се справяте самостоятелно, ще избирате сама, ще имате своето достойнство и най-вече ще откриете за себе си много неподозирани възможности. Оттук насетне ще имате шанса животът Ви да бъде извървян пълноценно и с отговорност към собствената Ви личност.
Успех!