Change Language

E-therapy отговаря в рубриката "Хванати в изневяра" на сп. "Журнал" бр.38

Винаги съм вярвала в силата на любовта. Затова дори и днес, след 6-годишен брак, ми е трудно да приема, че двамата със съпруга ми допуснахме ежедневните проблеми да превземат живота ни и да се отдалечим един от друг. Един ден се събудих, закопняла за нежността на мъжа ми, исках да ме докосне, да ме прегърне, да правим любов! Но той не откликна на моето желание! Мина се месец – пробвах пак. Този път с нова прическа и рокля, но той отново остана безразличен. Ревеше ми се, бях изпуснала най-важното в живота ми – любовта. Реших да поговоря с него, да му обясня от какво имам нужда, но думите ми сякаш минаваха покрай ушите му... Бил толкова изморен да осигурява прехраната ни, че съм искала прекалено много с молбата ми да ме погледне като жена! Кога беше станал толкова безчувствен? Защо вече ме приемаше за даденост? След два месеца му изневерих, без угризения. Просто имах нужда да получа малко внимание, да се почувствам желана. Дори тайно се надявах мъжът ми да разбере и това да го накара да реагира!
Ваня И., Плевен, 34 г.


Здравейте Ваня!
Ще започна отговора си с началото на споделеното от Вас: “Винаги съм вярвала в силата на любовта” До голяма степен това е идеалистично схващане. Тази вяра във всесилната любов би могла да е огромен подводен камък за много двойки. Влизането с подобна нагласа в трайно партньорство и брак, не позволява реалистично да се отчетат възможните рискове и разминавания между романтиката и ежедневието. Така се пропускат не малък брой сигнали от другия партньор, показващи неудовлетворение и трудности.
За да стигнат взаимоотношенията помежду ви до описаната ситуация има две възможности. Едината е точно тази, която съпругът Ви е споделил. Той да се чувства крайно уморен и амортизиран от ежедневните отговорности. Доста дълго време е насочвал огромна енергия, за да постигне стабилност за семейството. В такава умора и ритъм на живот, човек изтласква на заден план емоциите и интимните си нужди. Става робот, който се учи да съхранява силите си. Постепенно забравя какви варианти има за отдих и разтоварване от напрежението. Умората и фиксирането върху проблемите стават постоянни спътници и вкарват дните в затворен кръг, от който трудно се излиза. Там не се намира лесно място за спонтанна интимност и близост.
Другата възможност за охлаждането помежду Ви е, съпругът Ви да е намерил отдушник извън семейството, в лицето на друга партньорка. Така той би могъл да удовлетвори огромната нужда от разчупване на рутинното и познато до болка ежедневие. Защото за него и дома, и работата вероятно са се превърнали в обобщен символ на отговорностите и умората.
Естествено, през тези години и Вие сте посрещала трудностите и отговорностите за семейството. И именно затова трябва да осъзнаете, че връщането на емоциите и близостта помежду Ви не може да стане само с обличането на нова рокля и посещението при фризьор. Да, мъжете се привличат с външен вид, но това е Вашият съпруг, който вече Ви познава и в много по-голяма степен има нужда от топлина и нова роля в семейството. На практика до момента Вие сте изразила само собствените желания, към които той е останал безчувствен, така като Вие сте останала полусляпа за неговата тежест в душата. Нужно е да достигнете до сърцето му.