Change Language

Доколко никнеймът може да се тълкувава като пример за друга самоличност? Интервю на Ани Владимирова за в-к

- Доколко никнеймът може да се тълкувава като пример за друга самоличност? Възприемат ли го и по този начин потребителите на интернет?
Идентичността на човек е една, но личността има различни страни, които се изявяват в различни условия. Така например, когато човек кандидатства за работа или се представя пред значими за него хора, се стреми да изтъкне с вида, поведението и речта си само най-желаните, според него от другата страна черти. Подобна е ситуацията с никовете в интернет. Ако потребителят се себепредставя в сайт за запознанаства, то той ще избере име, което да е привлекателно, според него самия. По никовете разбираме често какъв би искал (пр. Маца писана) да изглежда човекът или кое е най-желано (пр. Секси кучката )от другия пол, според него. В нашия сайт за терапия он-лайн www.e-therapy.bg никовете отразяват много от преживяванията и проблемите на хората, които очакват помощ от нас (пр. Soul, Sick brain…)
- Какво искат хората да скрият зад никнейма и какво да покажат?
Мога да съотнеса този въпрос към двата типа защитно поведение – агресивното и депресивното. Съответно, когато човек е депресивен, той “крие” себе си зад ника, а когато е агресивен, се “облича” в ник, който да “засили” образа му. В другите случай е по-горното описание.
- Тревожно ли е, че 13-15 годишни момичета имат не само профили в сайтове за запознанства, но и в никовете им преобладават думи като секси, опасна, а при момчетата на тази възраст дори по –малки се представят като дивото копеле, лошия, хазарта и т.н. или това са естествени процеси на динамичното време, в което живеем?
Тревожни са не никовете, а ценностите, които са създадени в съвременните деца. Все по-често мои млади клиентки казват: “Срам ме е, че съм девствена, не знам как гаджето ми да не разбере, за да не ми се смее…” Естествено е и никовете да са такива – директно сексуални и съответно вулгарни у момчетaтa също.
- Има ли опасност с тези никове да привлекат внимание, което може да крие опасни последици?
Да, има! Това е и причината да се говори на младите хора. За тях участието в такива сайтове е игра и фантазия, но в същите тези сайтове има и хора, които са “специализирани” в откриването на слаби и зависими личности, които е много лесно да бъдат подведени към опасни за тях връзки.
- И ако никът е по-семпъл, по-обикновен, няма да бъде достатъчно интересен за останалите потребители?
Уви, в нета, както и в съвременния живот, вниманието се привлича с ярки и фрапантни черти. Около нас има толкова информация, че семплото се размива в потока.
- Определено българските деца все по-рано съзряват сексуално, но тези секси никове не са ли просто игра?
За съжаление в момента сексуалността е извадена като лост за продажби, управление, контрол, та ако щете и компрометиране – тя е оръжие на съвременния свят. Точно затова и децата не осъзнават колко опасно може да е следствието от такива “игри”. Просто сексът е навсякъде около тях и те го приемат като част от пейзажа, като игра до голама степен…
- Доколко никът дава свобода, и доколко заключва в рамки даден образ, който потребителите искат да си създадат.
Колкото и парадоксално да прозвучи, аз често давам задача на клиентите си с комуникативни проблеми да правят точно това. Да се регистрират с ник и да “тренират” безопасно комуникация. Това е и страната, която дава свобода, без страх от грешките, от излагане или срам. Опасно е, когато се загуби реалния живот за сметка на виртуалния. Има хора, които живеят в нета. Те атрофират за нормалните връзки и отношения. Имат илюзията, че общуват с много хора и не са самотни, но всъщност са заключени в свят от илюзии.