Change Language

"Изневярата е хапче срещу стреса" Ани Владимирова за "Стандарт"

Изневярата е в основата на шоуто "Островът на изкушението". Кой повече кръшка - жените или мъжете?
- Не смятам, че може да правим такова разграничение. Имам клиенти мъже, които са чувствителни, безкрайно много раними, каквито бяха преди години жените. И същевременно имам клиентки, които са толкова рутинни, безскрупулни и премерени в действията си, колкото бяха някога господата. Съществува огромно отчуждение между хората и на всеки му е трудно да допусне някого до себе си. На приказки всички сме големи отварачки за тия неща, но ако погледнеш как върви животът на хората, ще видиш, че много по-трудно се сближават.
- Коя изневяра е по-страшна - с мислите или с тялото?
- Както казват старите хора, докато минава конец между двама души, не можеш да докажеш, че има изневяра. Не можем да контролираме мислите и мечтите си. Ако аз мисля за друг човек и предпочитам той да заема цялото ми съзнание, просто не съм с този, с когото съм в момента. Няма начин да не фантазираш за някого, който ти е интересен. Това е един вид форма на познание.
- Доколко тези неща зависят от съответната ситуация?
- Едното е потребност. Ти планираш да свършиш някаква работа. Обаждаш се на някого, наемаш си хотел и отивате да правите секс. Това е планово мероприятие, свързано с потребностите на физиката.
Все едно да си купиш алкохол
и да се напиеш. Ако работиш някъде, в един момент се затормозяваш и се нуждаеш от изпускане на клапата, от някаква волна програма. Ако говорим за разни симпозиуми, бързи удари тук и там, аз си го обяснявам с някаква изключително моментна ситуация - изпускане на самоконтрола, прекаляване с алкохола. Това са по-груби изпълнения.
В тежка ситуация много хора правят чупка в глезена, за да разпуснат. Непрекъснато изникват неочаквани ситуации, натрупва се стрес и хората в един момент изпушват. На това се дължи безразборният секс в тоалетните на дискотеките, който е опасен.
Мои клиенти (сред тях има доста успели хора между 35 и 45 г.) планират на няколко месеца волна програма с хора, към които имат интерес. Отварят си вратата периодично. Това е планово разпускане.
- Пречат ли аферите на семейния живот?
- Половината бизнесмени в България имат жена, която стои вкъщи и гледа децата, имат и любовница, с която са по празниците и която може и дете да му роди. Хората си живеят на няколко линии. И си въртят по едно-две нежни създания за разнообразие.
Не познавам човек, който да няма съпътстваща линия. Преди хората бяха затворени по местоживеене, по адресни регистрации, но сега вече не са вързани на едно и също място. Движат се много повече и попадат на повече възможности. Естествено е да кръшкаш.
Има две групи в тази категория. В първата са 32-33-годишните, във втората - 34-41-годишните. Хората в първата не са стигнали високите нива в кариерата си и имат способност за много сексуални контакти. Пълни са с енергия и се ядосват, че нямат партньор. Момчетата казват, че момичетата са комерсиални. Момичетата пък - че връстниците им са пълни инфантили, на които не може да се разчита. В тази възрастова група мост трудно се хвърля. Жените могат да се продадат, докато са млади, а мъжете могат да имат повече жени, когато са вече стари.
- А как е при зрелите двойки? Кой по-често е склонен да кръшне?
- Зависи какъв дефицит има човек, за какво мечтае, какво му се е натрупало и омръзнало. В следващата възрастова група - от 35 до 41 г.,
на мъжа му е писнало от памперси от манджи, от вашите, нашите, а жената все още е ангажирана с деца и си няма дефицит. Тя се движи в някаква програма на нейните потребности. Докато той има други интереси. И край него се завърта свободна мадама, която му говори за коли и за бизнес. Как да не се увлече?! После децата поотрастват. Мъжът изпада в някакви сухарски среди, сърцето му прескача, вдига кръвно. Жената пък усеща, че това е залезът на живота и че не заслужава такова отношение. Тогава идва моментът тя да кръшне. Изкусителят е този, който може да й привлече вниманието и да й обещае това, което иска. Добрият изкусител може добре да разчете нейните дефицити, да й предложи това, от което има нужда.
- Мит ли е, че изневярата спасява брака?
- Не съвсем. Имам клиенти - жената е на 27-28 години, а мъжът на 31-32, - които се оплакват как на другия партньор му шарят очите. Такива разминавания и кръшвания понякога са компенсаторни - да се заредиш, да си повярваш, че още ставаш, вървиш, интересен си. Когато се върнеш при другия човек и срещнеш разбиране и прошка, ти си вярваш, че си преодолял препятствие по пътя към любовта. Такъв тип изневяра е както приказката за Хензел и Гретел - добре че се е появила захарната къщичка, та да преживеят малко стрес, шашкане, паника и загубване, за да осъзнаят колко много се обичат и да излязат от гората. Така че в този смисъл има полезна изневяра. Но тя трябва да е в една ранна и възходяща фаза. Когато човек обича, всичко прощава.
- А как да реагира този, на когото му изневеряват - да си мълчи ли, или да говори открито?
- Има такива жени - кукувици, дето редовно душат, събират косми, дебнат. Усетиш ли, че залиташ в тази област, трябва да потърсиш помощ.
Иначе е много индивидуално. В много случаи най-добрата стратегия е да попиташ човека, когото подозираш. Всичко зависи от историята на двойката, от доверието в нея, от начина на общуване между партньорите. Ако мъжът е по-флегматичен, по-меланхоличен тип, а жената е по-холерична и агресивна и ако тя започне да го разпитва и натиска, той се затваря и се чувства още по-объркан, по-уплашен. От друга страна, ако не се реагира спрямо един по-артистичен тип, той се дразни, защото смята, че го наказваш с мълчанието си.
- Имайки предвид "Островът на изкушението", не е ли прекалено неморално да подтикваш гаджета към раздяла в името на шоуто?
- Една телевизионна продукция не е църковно настоятелство. Целият свят е греховен. За мен е неморално да разчиташ на това, че партньорът ти е слаб, безпомощен и не може да се справи без теб, и да го поставяш в още по-голяма зависимост, за да ти е още по-верен. И да не получи шанса да се чувства свободен и щастлив. Например ти хойкаш и казваш:
Отглеждам вкъщи тази овца всичко съм й осигурил, а тя за нищо не става. Да, ама тя за нищо не става, защото ти умишлено я поставяш в тази ситуация. Тази жена вечер, като заспят децата и любимият партньор го няма, сигурно седи, реве и се тръшка.
- А какво става на Острова, където изкушението е преднамерено?
- Няма преднамерено изкушение, никой никого не е завел там насила, опирайки "Калашников" в гърба му. Тук лошият герой е егото на човека. Мъжете тръгват със самочувствието: "Кой бе, мене некви манекенки ли ще ме изкушат?! Аз съм такъв пич. Това не може да ми се случи." Или жени, които си казват: "Аз съм най-хубавата на света. Как ще ми изневери, той от мен по-умна и по-свястна няма да срещне." Ето това е клопката на проваленото партньорство. Тръгнеш ли с мисълта, че ти си звездата в двойката и че всичко се върти около теб, си обречен. Съвременното общество е адски егоцентрично. Отглеждат ни, за да сме конкурентни, да се самодоказваме, да се фукаме и изтъкваме. Ако минеш границата, губиш връзка с истината, че сам не можеш да успееш и че партньорът ти не твой придатък. И тогава изкусителят много по-лесно ще го изкуши. Докато аз си мисля как той няма да ми изневери, другата мацка му говори: "Колко си интересен, колко ми е приятно с теб." И този човек вижда, че има алтернатива.
Когато двойките имат хармонични отношения, си прощават, приемат на майтап грешките си. Важното и основното на хубавите дългосрочни партньорства е да не се вземаш много на сериозно. И да знаеш, че за това щастие 50 процента са в ръцете на другия.
- Как подбирахте изкусителите?
- Влюбването не може да се прогнозира. То е свързано с биохимия, с моменти от жизнения път. Можехме само да направим максимална гама с типове хора, които хем да са различни, хем да отговорят на възрастовите критерии. В различните периоди можеш да се влюбиш в различни хора - веселяци, сериозни.